
Libretto är ett stycke kulturhistoria och utspelar sig i musik- och författarmiljöer i slutet av 1800-talet. I centrum står operasångaren Johannes Elmblad och författaren Sigrid Elmblad.
- Här kan du läsa mer om Libretto.
- Här kan du ta del av ett smakprov ur Libretto.
- Libretto bygger på ett omfattande källmaterial. Här kan du ta del av källförteckningen.
- Även om huvudpersonerna Johannes och Sigrid rör sig över stora delar av världen utspelar sig stora delar av Librettos handling i Stockholm. Den som vill göra en resa i nutid i deras fotspår kan med fördel ge sig ut på egen hand i storstaden med min beskrivning i hand. Du hittar den här.
- Johannes var en framgångsrik operasångare och här hittar du en sammanställning över hans framträdanden på scener runt om i världen.
- Sigrid var en produktiv författare och översättare och här hittar du en lista över hennes produktion.
I boken Johan-Olov står författaren, fackföreningsledaren, politikern, folkbildaren med mera Johan-Olov Johansson i centrum. Ett stycke arbetarhistoria som tar sin början i bruksorten Horndal i södra Dalarna på 1870-talet.
- Här kan du läsa mer om boken Johan-Olov.
- Här kan du ta del av ett smakprov ur boken Johan-Olov.
- Boken Johan-Olov bygger på ett omfattande källmaterial. Här kan du ta del av källförteckningen.
- Trots att Johan-Olov Johansson bara fick ett par års folkskola innan han tvingades ut i arbetslivet blev han en ovanligt produktiv författare. Här kan du läsa om hans karriär som författare.
- Här finns en förteckning över Johan-Olov Johanssons omfattande bokproduktion.
Medan himlen förmörkas av aska från Tambora är ett stycke kvinnohistoria och handlar om fattiga kvinnors utsatthet i Västernärke i början av 1800-talet. Huvudpersonen Maria Cajsa är bryggarpiga och döms för barnamord.
- Här kan du läsa mer om boken och varför den har en så lång och krånglig titel.
- Här kan du ta del av ett smakprov ur boken.
- Boken bygger på ett stort källmaterial. Här kan du ta del av källförteckningen.
Inte som sin mor tar vid där den förra slutade. Där låter jag Maria Cajsas dotter ställa de frågor om skuld, fördömanden och förlåtelse som jag själv funderat mycket på under arbetets gång med den förra boken.
I mina tidigare böcker har jag utgått från personer i äldre släktled och försökt ta reda på vilka de var, vilket liv de levde, vad som drev dem och varför de gjorde sina livsval på det ena eller det andra sättet. Viljan att förstå är min drivkraft i skrivandet. I Johans resa, med undertiteln där han söker frihet och finner kärleken, har jag i stället utgått ifrån en tidsperiod som ligger mellan det förflutna och nutiden och som jag själv har erfarenhet från; 1950- och 1960-talen och sedan har jag befolkat den med helt uppdiktade karaktärer.